Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Tijdelijk 2 huizen?

U heeft een nieuwe woning aangekocht, maar uw oude woning is nog niet verkocht. U bezit dus tijdelijk twee woningen en heeft daarmee ook tijdelijk dubbele hypotheeklasten. De wet inkomstenbelasting biedt een tegemoetkoming voor belastingplichtigen die tijdelijk twee woningen bezitten. In dit artikel wordt nader ingegaan op de mogelijkheden die de wet inkomensbelasting u biedt en de beperkingen daarvan.

Dubbele lasten
Rondom een verhuizing kan het voorkomen dat u tijdelijk twee woningen bezit. U heeft een nieuwe woning aangekocht, die al gepasseerd is bij de notaris, maar uw oude woning is nog niet verkocht of nog niet gepasseerd. Tijdelijk bent u dus in het 'rijke' bezit van twee woningen. Met mogelijk ook twee hypotheken. Om te voorkomen dat, in dit soort situaties, lasten onaanvaardbaar hoog worden, mag voor een bepaalde periode en onder bepaalde voorwaarden de rente van beide leningen in aftrek worden gebracht voor de inkomstenbelasting.

Fiscale tegemoetkoming
Voorwaarde daarbij is dat uw oude eigen woning te koop staat of verkocht moet zijn (nog niet gepasseerd). Het is niet toegestaan om de woning te verhuren en toch gebruik te maken van deze fiscale regeling. Als u aan deze voorwaarden voldoet, dan mag u gedurende het restant van het kalenderjaar en de twee volgende kalenderjaren de rente van beide eigen woningleningen in aftrek brengen op uw belastbaar inkomen.

Voorbeeld
Voorbeeld: u heeft per 1 mei van dit jaar uw bestaande woning in de verkoop gezet. Per 1 augustus van dit jaar is een nieuwe woning, die u heeft aangekocht, bij de notaris gepasseerd. Uw oude woning is nog niet verkocht. U heeft vanaf dat moment dubbele lasten, omdat u op beide panden een hypotheek heeft rust (eigen woninglening). U mag dan het restant van dit kalenderjaar (2008) en de twee volgende kalenderjaren (2009 en 2010) de rente van beide leningen in aftrek brengen op uw belastbaar inkomen. Uiteraard vervalt de regeling op het moment dat de oude woning verkocht is en passeert bij de notaris.

Woning in aanbouw
De regeling geldt niet alleen als u een nieuwe woning heeft aangekocht, terwijl uw oude woning in de verkoop staat, maar ook als u een nieuwbouwwoning koopt. Op het moment dat u in uw oude woning blijft wonen tot het moment dat de nieuwbouwwoning gereed is, mag u eveneens de rente van de leningen (eigen woninglening) op beide woningen in aftrek brengen op het belastbaar inkomen voor het restant van het kalenderjaar en twee opeenvolgende kalenderjaren.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-11-2008. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.