Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Ontvangt u straks echt minder pensioen?

De wereld rondom pensioenen is momenteel erg turbulent. Iedereen maakt zich zorgen. Zowel de werkenden als de gepensioneerden. Zelfs de pensioenfondsen maken zich ongerust. Het levert heel wat vragen op die we graag willen proberen voor u te beantwoorden.
Niet om u gerust te stellen, want het is geen vrolijke materie.
Maar om u in ieder geval wat feiten mee te geven.

Te weinig pensioenkapitaal 

Vrijwel iedere werknemer spaart, samen met de werkgever, tijdens de actieve periode een pensioenkapitaal bij elkaar. Dat kapitaal wordt doorgaans zo bepaald, dat de inleg samen met de beleggingsopbrensten voldoende moet zijn om het beoogde pensioen aan te kunnen kopen.

Maar bij veel pensioenconstructies heeft met name de beurscrisis van de afgelopen jaren flinke gaten in dat pensioenkapitaal geslagen. De kans is dus aanwezig dat het pensioenkapitaal straks niet voldoende groot zal zijn. Met een lager pensioen als gevolg.

Te lage rente

Daar komt bij, dat wie nu met pensioen gaat met zijn pensioenkapitaal 'de boer op' zal willen gaan, om na te gaan welke verzekeraar het meeste pensioen zal bieden. Alle verzekeraars zullen u daar graag een aanbod willen doen. Maar dat aanbod zullen ze baseren op de vraag hoeveel rendement zij zelf met uw pensioenkapitaal denken te kunnen maken. Hoe hoger de renteopbrengsten kunnen zijn, hoe meer pensioen ze kunnen aanbieden. Omgekeerd echter ook: hoe minder rendement ze kunnen verwaschten hoe lager het pensioen.
Wordt uw pensioen opgebouwd bij een ´pensioenfonds´dan hebt u doorgaans geen vrijheid om zelf met uw pensioenkapitaal te gaan ´shoppen´, maar het probleem blijft hetzelfde: de lage rente van vandaag drukt uw pensioenuitkering omlaag.

Pensioenknip

Als tijdelijke (nood)oplossing heeft het Kabinet daarom op 8 juli 2015 de pensioenknip ingevoerd. Dankzij die pensioenknip hoeft u (wanneer u voor 1 januari 2017 met pensioen gaat) niet uw hele pensioenkapitaal ineens bij een verzekeraar te stallen. Want dat zou betekenen, dat u kiest voor een te laag pensioen door de lage rente. Door een deel van uw pensioenkapitaal nu (nog) niet te gebruiken voor de aankoop van pensioen, kunt u er op 'gokken' dat de rente straks is gestegen waardoor u met dat deel van uw pensioenkapitaal in 2017dus een hoger pensioen zou kunnen aankopen. Ondertussen werkt staatssecretaris Klijnsma aan een oplossing voor de lange termijn.

Gaat de pensioenknip mijn uitkering ‘redden’?

De pensioenknip kán zijn voordeel hebben, maar dan moet de rente daadwerkelijk stijgen. Aan de andere kant neemt de levensverwachting van Nederlanders sterk toe. En wanneer straks in 2017 met die nieuwe levensverwachting gerekend zou worden, levert dat voor de pensioenverzekeraar de verplichting op uw pensioen langer uit te keren, met een lagere uitkering tot gevolg. De pensioenknip levert dus mogelijkheden op, maar zeker geen garanties.

Kan een pensioen trouwens ook verlaagd worden? Helaas, soms: ja 

We hebben in Nederland 'pensioenfondsen' en ''verzekeringmaatschappijen'. Verzekeringmaatschappijen houden zich bezig met pensioenen 'en andere verzekeringen'. Zij garanderen pensioenen. Spijkerhard. Lage rente of niet. Daar zijn het verzekeringmaatschappijen voor. Ze nemen risico's en hopen daar op te kunnen verdienen. 
Maar pensioenfondsen doen in beginsel niets anders dan zich bezig houden met pensioenen. Zij doen maar 1 ding: pensioenpremies ontvangen en pensioenuitkeringen verstrekken. En daar ziet de overheid streng op toe: wanneer de rente daalt en ook de beleggingsresultaten dalen kunnen pensioenfondsen in de problemen komen. Hun vermogen zou te laag kunnen worden om de pensioenen te kunnen garanderen. In dat geval kunnen pensioenfondsen verplicht worden de al ingegane pensioenen zelfs te verlagen. 

Wat is verstandig?

Wie nog tijd heeft voordat het pensioen ingaat heeft nog steeds mogelijkheden zelf het pensioeninkomen te beïnvloeden. Om wat voorbeelden te noemen:

  • Los uw hypotheek versneld af, zodat u op uw pensioendatum geen hypotheeklasten meer hebt. Dan is automatisch minder pensioen nodig. Maar wees voorzichtig, fiscaal is niet alles toegestaan!
  • Leg extra op de pensioenverzekering. Dan kweekt u meer pensioenkapitaal. (maar zorg er dan wel voor dat u niet in dezeffde beleggingsfondsen belegt. Spreid uw risico!)
  • Begin aan lijfrentesparen (een fiscaal aantrekkelijke methode, die overigens wel erg adviesgevoelig is)
  • Of ga gewoon ouderwets sparen.

Hoe dan ook, wanneer u zich zorgen maakt over de hoogte van uw (toekomstig) pensioen zou het wel eens verstandig kunnen zijn snel maatregelen te nemen. Welke in uw geval de voorkeur zou hebben is in dit nieuwsbericht natuurlijk niet te zeggen.  Maar wilt u even met ons sparren? Dan maken wij daar graag tijd voor vrij.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-10-2015. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.