Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

19-04-2018

Persoonlijke lening in plaats van tweede hypotheek?

Wie een verbouwing overweegt zal dit vaak moeten financieren. Maar zo'n tweede hypotheek kent nogal forse kosten. Kan dan anders? 

Wil je jouw huis moderniseren of wil je extra vierkante meters erbij? Je kunt het betalen met spaargeld, maar je kunt het benodigde kapitaal ook lenen in een tweede hypotheek of een persoonlijke lening. De betaalde rente over deze lening is (onder voorwaarden) aftrekbaar van de belasting. Mits je (onder meer) het geleende bedrag aantoonbaar hebt gebruikt voor de verbouwing van de eigen woning. 

Maar welke keuze maak je? Financieren we die verbouwing door middel van een tweede hypotheek of doen we dat door middel van een persoonlijke lening? Wat is het verschil?

Kiezen voor een persoonlijke lening geeft toch hogere maandlasten?

Als eerste ben je over een tweede hypotheek een lagere rente verschuldigd. Een persoonlijke lening kent rentes van 4,5 tot zelfs 8 procent. Bij een tweede hypotheek kan voor de helft van het bedrag of voor zelfs nog minder. Dat maakt de persoonlijke lening dus duurder in maandlasten.
Maar dat wil nog niet zeggen dat een persoonlijke lening geen goede keuze is.
Bij een relatief gering bedrag is een persoonlijke lening namelijk goedkoper dan een tweede hypotheek. En dat zit in de kosten die met zo'n lening gepaard gaan.
Voor een tweede hypotheek gaat het om advies- en bemiddelingskosten. Plus, je moet ook nog naar de notaris. De persoonlijke lening kent al die kosten doorgaans niet. En zeker bij een verbouwing van maar een paar duizend euro’s is een persoonlijke lening daardoor een goed alternatief.

Wat zijn de nadelen van een persoonlijke lening?

Een hypotheek los je af in maximaal 30 jaren. Maar een persoonlijke lening moet sneller afbetaald worden. Dit zorgt ervoor dat de maandlasten van een persoonlijke lening wel wat hoger liggen. (Al betekent dat gelijktijdig ook, dat de lening sneller wordt terugbetaald).
Bovendien, iedere lening wordt geregistreerd bij het BKR. En de registratie van een persoonlijke lening, met zwaardere maandlasten, kan ervoor zorgen dat je helemaal geen andere leningen meer kunt afsluiten. Dat kán een overweging zijn niet voor de persoonlijke lening te kiezen.

Welke financieringsvorm is de beste keuze?

Dat hangt dus eigenlijk met name af van de hoogte van de benodigde financiering. Voor een flinke verbouwing van bijvoorbeeld 50.000 euro zul je al snel uitkomen op een tweede hypotheek. Voor een verbouwing van 10.000 euro zul je eerder uitkomen bij een persoonlijke lening. 

Maar hoe dan ook, bij iedere financiering zullen we samen met jou goed nagaan welke argumenten er zijn voor de ene financieringsvorm en welke voor de andere. Daarna gaan we graag voor je op zoek naar de meest interessante geldverstrekker. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens